Marc Marc &
De Molen van Sloten

De Molen van Sloten welke aan de rand van Amsterdam ligt is een van de nog ongeveer 1000 windmolens die Nederland telt. Van deze Hollandse glorie waren er ooit zo'n 10.000. De Molen van Sloten is een water gemaal van het type Stellingmolen. De molen pompt water vanuit de polder in de ringvaart, waarna het verder wordt afgevoerd naar de zee. De molen houd dus een deel van Amsterdam droog.

De molen is 7 dagen per week open van 10:00 tot 17:00 uur en kan eenvoudig bereikt wordt vanuit Amsterdam centrum met tramlijn 2. De toegang bedraagt 3 Euro. Diverse paskortingen zijn geldig. Een gids neemt u mee op avontuur in molen in en legt u alles uit wat u maar wil weten over een molen.

Marc Marc is een jaar lang op zondagochtend gids geweest. Met 167 rondleidingen kan hij zeggen dat iedereen, waar men ook vandaan komt, het bezoek aan de molen bijzonder vond. Men leerde niet alleen over het waterprobleem waar Nederland al sinds heugenis mee kampt en hoorden bijzondere verhalen maar, raakte men ook onder de indruk van de machtige constructie van deze nog altijd werkende molen.

Nu staat een bezoek aan de Molen van Sloten onder leiding van Marc Marc op het programma als een excursie voor bijzondere groepen. Ook voor onze 'nieuwe medelanders' is zo'n bezoek zeker de moeite waard.

 

The mill of Sloten. /ags Marc explaining how to turn the head and sails. /agsExplaining how a windmill works. /ags Explaining the breaking mechanism. /agsExplaining the reefing mechanism. /rp Explaining mouting extra sails. /rp


Februari 2004 - Marc explaining about watermills at IVOR days. /ags


Marc explaining about other mills. /rp


Marc explaining the driving mechanism. /ags

 


 

Naar hoofdpagina website - Naar verhalenpagina

Voor reacties Marc Marc Kontakt

This page & contents are Copyrighted (C)2004 by Marc Marc Amsterdam