Terug naar hoofdpagina Inburgering

'De Baarsjes' naar Nederlands Openlucht Museum

 

27 juni 2008

Marc Marc is reisleider voor een gevariëerd gezelschap uit de Amsterdamse buurt 'De Baarsjes' voor een bezoek aan het Nederlandse Openlucht Museum. Deze excursie was georganiseerd door de vereniging Kantara (brug) uit het stadsdeel de Baarsjes.

Het doel van deze excursie was het gezelschap nader kennis te laten maken een aantal ascpecten van Nederlandse cultuurhistorie. Het programma bestond uit: Een dagvullend programma in het Nederlandse Openlucht Museum: rondleiding voor gidsen, gezamelijke picknick en in de middag een vrije besteding naar eigen inzicht.
Tevens heeft het op excursie gaan met buurtbewoners tot doel een bijdrage te leveren aan het stimuleren van onderlinge contacten tussen mensen van verschillende culturele achtergrond. Het bevorderen van de sociale cohesie in de buurt gaat segregatie tegen.

 


Een groepsportret op de picknickweide. /mm

 

Baarsjesbewoners genieten van 'een dagje naar gisteren'

Verslag dagtocht 7 juni 2008. Door: Bert de Ruiter, secretaris Kantara

Ruim een week nadat een grote groep Baarsjesbewoners kamervragen hadden kunnen stellen aan Tweede kamerleden tijdens een dagtocht naar Den Haag, vertrok er weer een bus met vijftig mensen vanaf het Mercatorplein.Dit keer was de bestemming het Openluchtmuseum in Arnhem. De belangstelling voor deze dagtocht was zo groot dat we tientallen mensen teleurgesteld in Amsterdam moesten achterlaten. De mensen die wel mee konden hadden er veel zin in en het beloofde dan ook een stralende dag te worden. Onder de deelnemers diverse 70plussers, maar ook jonge kinderen en hele gezinnen. Dat het stadsdeel De Baarsjes een multicultureel stadsdeel is bleek ook uit de samenstelling van de groep, naast blanke Nederlanders waren er ook Nederlanders die zijn opgegroeid in Marokko, Suriname, Bosnie, Iran, Azerbijjan, Armenie, Somalie. De belangrijkste redenen waarom vrijwilligersvereniging Kantara deze dagtocht had georganiseerd waren: a) om nieuwe en oude Nederlanders kennis te laten maken met de geschiedenis en cultuur van Nederland; b) om mensen die in hetzelfde stadsdeel wonen, maar nauwelijks met elkaar contact hebben, elkaar beter te leren kennen. Het Openluchtmuseum is een goede bestemming voor een dergelijk activiteit, vooral wanneer het daar dit jaar 'relaties door de jaren heen' is.

 


  Groep met gids. /mm Groep met gids./mm
 
  Groep met gids. /mm Groep met gids./mm

 

Bij aankomst in het Openluchtmuseum werd de groep opgesplitst in drie groepen, die elk een gids van het park toegewezen kregen. Op deze manier kon iedereen op een begrijpelijke manier uitleg krijgen en vragen stellen. We bezochten o.a. een rosoliemolen, waar de oliemulder ons vertelde en liet zien hoe men vroeger onder oorverdovend lawaai olie sloeg uit lijnzaad. We leerden dat slaolie niet van sla gemaakt wordt, maar zo wordt genoemd omdat het verwijst naar het productieproces, namelijk: het olie slaan. We leerden dat de uitdrukking ‘ ik zit gebakken’ haar oorsprong heeft in het gebruik dat een meisje die het met een bepaalde jongen zag zitten, pannenkoeken voor hem bakte, ten teken dat ze bereid was met hem te trouwen.

Het werd de aanwezigen gaandeweg steeds duidelijker dat de manier van leven en diverse gebruiken die vroeger in Nederland veel voor kwamen nauwelijks verschillen met wat zij in hun land van herkomst gewend waren en dit versterkte hun gevoel van verbondenheid met hun nieuwe vaderland.

 


  Aan de picknick. /mm Zaans huis. /mm
 
  Oud interieur. /mm In de historische tram. /mm
 
  Bijzondere verzamelingen. /mm Poseren met molen. /mm

 

 

 

Met dank aan allen die meegewerkt hebben deze dag tot een succes te maken.

Voor reactie: Contact
Bekijk ook andere excursies

Fotografie: /mm: Marc Marc - (C) 2008