Terug naar hoofdpagina Inburgering

Amsterdam, 'De Baarsjes' naar Den Haag

Nadere kennismaking met de Tweede Kamer

 

27 juni 2008

Marc Marc is reisleider voor een gevariëerd gezelschap uit de Amsterdamse buurt 'De Baarsjes' voor een bezoek aan Den Haag. Deze excursie was georganiseerd door de vereniging Kantara (brug) uit het stadsdeel de Baarsjes.

Het doel van deze excursie was het gezelschap nader kennis te laten maken met het Nederlandse staatsbestel. Het programma bestond uit: Een bezoek aan Madurodam, een wandeling door het binnenhof, pannenkoeken eten op het plein, een gesprek met Kamerleden van verschillende politieke partijen en een kijkje in de tweede kamer. Tevens heeft het op excursie gaan met buurtbewoners tot doel een bijdrage te leveren aan het stimuleren van onderlinge contacten tussen mensen van een verschillende culturele achtergrond. Het bevorderen van de sociale cohesie in de buurt gaat segregatie tegen.

 


Een groepsportret in de centrale hal van het tweede kamer gebouw. Foto: (C) 2008, Michiel Sablerolle

 

"Baarsjesbewoners stellen Kamervragen"

Verslag dagtocht 27 mei 2008. Door: Bert de Ruiter, secretaris Kantara

Op de afgesproken tijd, namelijk 9:00 uur ’s morgens vertrok een bus vol (48) bewoners uit De Baarsjes naar Den Haag, voor een bezoek aan Madurodam en het Binnenhof. Met mensen van 15 verschillende nationaliteiten en in leeftijd vari&eulm;rend van 14 tot 70 jaar, konden we zeggen dat het reisgezelschap een kleine afspiegeling was van de multiculturaliteit van De Baarsjes. Onderweg naar Den Haag, vertelde reisleider Marc Marc over het ontstaan van de Nederlandse democratie. Hij memoreerde dat Willem van Oranje streedt tegen Filips II van Spanje met als inzet de vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Dit zijn nog steeds actuele thema’s. De strijd tussen Willem van Oranje en Filips II resulteerde in de 80-jarige oorlog. Het betekende ook dat mensen uit andere delen van Europa naar Nederland kwamen omdat hier vrijheid van meningsuiting was. De komst van deze mensen en hun expertise maakte Nederland (Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) tot een welvarend land en leidde de Gouden Eeuw in. In zijn conclusie spoorde Marc de deelnemers aan om de vrijheid van meningsuiting in Nederland goed te benutten. De meningen van het reisgezelschap kwamen gaandeweg de dag goed tot uiting en gelukkig gebeurde dit op een respectvolle manier.

 


     Madurodam. /mm    Madurodam. /mm
 
     Madurodam. /mm    Madurodam. /mm

 

Bij aankomst in Den Haag, liepen we enkele uren door Madurodam, de kleinste stad van Nederland, waar alles precies 25 maal kleiner is dan in werkelijkheid. Er werden veel foto’s gemaakt en het was leuk om te zien dat er verschillende groepjes werden gevormd met mensen die elkaar voorheen niet of nauwelijks kenden. Dit was, naast het beter leren kennen van Nederland, namelijk ook een van de doelen van deze dag. Na weer in de bus gestapt te zijn, reden we naar het Binnenhof, waar we een kleine rondwandeling hebben gedaan, alvorens met zijn allen op het plein achter het binnenhof ons te goed te doen aan een heerlijke, echte Nederlandse pannenkoek met stroop. Voor een groot aantal aanwezigen was het de eerste keer dat men deze lekkernij nuttigde en we zagen diverse unieke manieren van het beleggen van deze pannenkoek. Mooi was ook om te zien dat mensen rondom tafeltjes weer met nieuwe reisgenoten in gesprek raakten. Zo zat een Marokkaans echtpaar heel geïnteresseerd te luisteren naar een ouder Nederlands echtpaar, die met hen het tafeltje deelde, en onder het eten hen de geschiedenis van de Baarsjes uit de doeken deed.

 


     De groep loopt het binnehof in. /mm    Aan een pannenkoekenlunch. /mm

 

Na de lunch was het de hoogste tijd om ons aan te melden bij de ingang van het Tweede Kamer gebouw, waar we gesprekken zouden hebben met de Kamerleden Samira Bouchibti en Laetitia Griffith. Vanwege de strenge veiligheidscontrole en het feit dat er net een groep van 80 schoolkinderen voor ons in de rij stond, duurde het een tijdje eer we ons ontdaan hadden van onze spullen, gescreend waren, en een sticker ‘bezoeker Tweede Kamer’ hadden opgeplakt gekregen. Uiteindelijk was iedereen er doorheen en konden we door de lange gangen naar de fractiekamer van de PvdA, waar koffie en thee voor ons klaar stond. Omdat Samira deel moest nemen aan een stemming, was besloten dat eerst Laetitia ons te woord zou staan en daarna Samira. Leatitia, in de kamer namens de VVD, was bereid om in het ‘hol van de leeuw’, namelijk de PvdA-fractiekamer, tijd te nemen voor het beantwoorden van vragen van de aanwezigen. Deze vragen gingen o.a. over het lerarentekort in het onderwijs. Ook werd haar gevraagd waarom ze als Surinaamse niet vaker opkomt voor de belangen van Surinamers. Ze vertelde dat ze namens de VVD woordvoerder is voor justitie en dat ze opkomt voor de belangen van alle Nederlanders, ongeacht huidskleur, godsdienst en etniciteit. Deze opmerking leverde haar een applaus op van de aanwezigen.
Hierna was het de beurt aan Samira Bouchibti, voormalig voorzitter van Kantara, en nog steeds woonachtig in De Baarsjes. Ze gaf ons een indruk van haar drukke dagprogramma en gaf iedereen de gelegenheid vragen te stellen. Er werden o.a. vragen gesteld over het AOW-gat voor Marokkaanse ouderen die regelmatig naar Marokko willen. Een van de aanwezigen vertelde problemen te hebben met de woningbouwvereniging, en Samira vroeg meteen om het nummer zodat ze deze situatie kon oplossen. Leuk om te merken dat de lijntjes naar Kamerleden zo kort kunnen zijn.

 


     Deelnemers in de fractiekamer van de PvdA. /mm    Leatitia Griffith van de VVD spreekt ons toe. /mm
 
     PvdA beleidsmedewerker spreekt ons. /mm    Samira Bouchibti van de PvdA spreekt ons toe. /mm

 

Na nog snel even een kijkje te hebben genomen op de publieke tribune een een groepsfoto te hebben gemaakt in de hal van het Tweede kamergebouw, was het de hoogste tijd om de bus op te zoeken en naar Amsterdam terug te reizen.

Op de terugweg werden ervaringen uitgewisseld en gaven diverse deelnemers aan dit een zeer geslaagde dag gevonden te hebben die ruimschoots aan hun verwachtingen had voldaan en waar op ze meer hebben geleerd over Nederland en andere Baarsjesbewoners. Een deelnemer zei: “ Ik heb het een fijne, educatieve dag gevonden, waar op ik meer te weten ben gekomen over wat er in de anderen leeft.” Dat de stemming ondanks de vermoeidheid van een lange en indrukvolle dag er nog goed inzat bleek wel uit de Nederlandse en Marokkaanse liederen die werden gezongen.

Toen we rond 19:15 uur weer op het Mercatorplein arriveerden, ging iedereen weer zijns of haar weegs, vol met indrukken en meer verbondenheid met buurtgenoten met wie ze een dag lang zijn opgetrokken, uitziende naar een volgende gelegenheid.

 

Met dank aan allen die meegewerkt hebben deze dag tot een succes te maken.
Met bijzondere dank aan fotograaf Michiel Sablerolle die de groepsfoto heeft gemaakt. Zijn geduld hebben we op deze dag enorm op de proef gesteld.

Voor reactie: Contact
Bekijk ook andere excursies

Fotografie: /mm: Marc Marc - (C) 2008 (Met uitzondering van de hoofdfoto)